Niezwykłe właściwości czarnuszki
Komentarze: 0
Czarnuszka to roślina chętnie stosowana przede wszystkim w kuchni. Panie domu często dodają ją do chleba, innego pieczywa oraz do sosów i dań, charakterystycznych szczególnie dla kuchni wschodu. Ale czarnuszka to nie tylko roślina przyprawowa. Wiele osób doceniło również jej pozytywne właściwości dla zdrowia. Oto niektóre z nich.
Antybakteryjne
Napar z czarnuszki wykazuje między innymi działanie antybakteryjne, a ponadto antygrzybicze i antywirusowe. Pomaga także zwalczać grzyby z rodziny Candida, o których ostatnio mówi się szczególnie często. Jest idealna w przypadku przeziębień i infekcji.
Wzmacnia układ odpornościowy
Herbata z czarnuszki działa także bardzo pozytywnie na cały układ odpornościowy. Przede wszystkim warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie podwyższonej zachorowalności na grypę i przeziębienia.
Zwalcza pasożyty
Warto także dodać, że czarnuszka ma właściwości przeciwpasożytnicze. Szczególnie olej powinien być stosowany jako środek przeciwko tasiemcom u dzieci, a także w walce z przywrami, owsikami oraz włośniem krętym.
Przeciwcukrzycowe
Warto również wspomnieć o przeciwcukrzycowym działaniu czarnuszki. Reguluje ona doskonale poziom cukru we krwi i sprawia, że insulina jest w normie dzięki temu, że działa ochronie na trzustkę.
Dodaj komentarz